Kolajen Nedir?
Kolajen cildimiz, kas, kemik ve bağ dokumuza destek sağlayan bir proteindir. Vücudumuzdaki proteinlerin %30’unu oluşturur. Ayrıca organlarımızın yapısında, damarlarımızda da bulunur.
Kolajeni oluşturan aminoasitler prolin,glisin ve hidroksiprolindir. Vucudumuz kolajen yapısını oluşturabilmeleri için C vitamini,çinko,bakır ve manganeze ihtiyaç duyar.
Kolajen ne işe yarar?
Kolajenin vücudumuzda yaptığı işlev, içinde bulunduğu organların yapısını oluşturmak, güç ve destek sağlamaktır. Adeta inşaatta kullanılan malzemeleri bir arada tutan harç gibi görevi görür. Cildin orta tabakasında fibroblast hücrelerinin oluşması için gerekli ortamı sağlar, organlar için koruyucu bir kaplama yapar,kan pıhtılaşmasında rol oynar,cildimize elastikiyet ve güç sağlar, cilt kalitesinin iyi olmasını sağlar.
Kolajen tipleri nelerdir?
Vücudumuzda toplamda 28 farklı kolajen tipi tanımlanmıştır. En çok bulunan 5 kolajen tipi şöyledir. Tip 1: tüm kolajenimizin %90’ı bu tiptedir. Yoğun bir şekilde cildimizde,kemiklerde,tendon ve bağlarımızda bulunur. Tip 2: kıkırdakta bulunan kolajen tipidir. Tip 3: Kaslarda,atar damarlarda ve organlarda bulunur. Tip 4: cildimizde bulunur. Tip 5: korneada, saçta,ciltte ve plasentada bulunur.
Kolajenimizi azaltan şeyler nelerdir?
1- Sigara içmek
2- Fazla şeker ve rafine karbonhidrat tüketmek
3- Ultraviole ışınlara maruz kalmak
Kolajen kaybını azaltmak ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatmak için neler yapılabilir?
1- uv ışınlarından korunun, düzenli ve gün içinde tekrarlanacak şekilde güneş koruyucu kullanın.
2- Sebze, kurubaklagil, tam tahıl, kuruyemiş, meyveler, deniz ürünleri, et, kümes hayvanları, yumurta tüketerek daha çok Akdeniz tipi beslenme tarzında dengeli bir beslenme.
3- Sigarayı bırakın
Cilt kolajenimizi artırmak dolayısıyla cilt kalitemizi düzeltmek için neler yapabiliriz?
1- Cilt altında kontrollü bir hasar yaratan ve yara iyileşme yanıtını tetikleyerek yeni ve taze kolajen üretilmesini sağlayan dermokozmetik tedaviler.
Bu tedaviler: radyofrekans mikroiğneleme, radyofrekans, farklı dalga boyunda ablatif veya nonablatif laser uygulamaları, fokuslu ultrason cihazları, poli-L-laktik asit (PLLA) veya kalsiyum hidroksilapatit ( CaHa) gibi biyostimulan dolgular ve cilt altı ip uygulamaları (threads) olarak sıralanabilir.
2- Retinol içerikli krem ve serumların düzenli kullanımı
Kolajenden zengin gıdalar yenilmesi, vücut kolajenini artırır mı?
Besinlerle alınan kolajen gastrointestinal sistemimizden bütün halinde emilmez. Sindirim sürecinde aminoasit yapıtaşlarına ayrışır. Bu tarzda beslenmek direkt olarak kolajenimizi artırmaz ama yine de kolajen üretimini destekleyen hammaddelerden zengin beslenmek faydalıdır. Bunlar; c vitamini, prolin, glisin, bakır ve çinkodan zengin gıdalardır.
Kolajen takviyeleri gerçekten işe yarıyor mu?
Diyet takviyelerinin gerçekten işe yaradığını gösteren ‘randomize, kontrollü, çift kör’ şeklinde yapılan bilimsel çalışma yeterince bulunmadığı için kesin bir şey söylenemez. Yapılan bu tür bir kaç bilimsel çalışmada, kolajen peptitleri (hidrolize kolajen takviyeleri) 90 gün süreyle kullanmanın cilt nemi ve elastikiyetini iyileştirmede etkili olduğunu bulmuştur.
Kolajen besin takviyeleriyle ilgili yapılan bilimsel çalışmaların tümü, bu ürünleri üreten firmalar tarafından finanse edilmektedir. Bu da çıkar çatışmasını gösterir.
Tüm bu bilgiler ışığında, Kolajen takviyelerinin etiketlerinde yazan şeyi yapıp yapmayacağı bilinmemektedir. Kolajeni gıdalar veya ek kolajen hapı gibi takviyelerle almamız, vücudumuzun kolajeni cildimize yönlendireceği anlamına gelmemektedir. Bu peptidler vücudumuzdaki tüm kolajen için kullanılır.
Herkese bol kolajenli günler
“Bu yazı içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşmak için lütfen doktorunuza başvurunuz.”
Sevgiler;
Dr. Deniz Heppekcan