Kalıtsal (androgenetik alopesi) nedenler, vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, hormonal değişiklikler, akut ve kronik stres gibi nedenlerle hem çocukluk döneminde hem de erişkin dönemde saç dökülmesi problemi bir çok insanın yüzleşmesi gereken durumlardan biridir.

  1. Kalıtsal olan saç dökülmesinde süreci durdurmak zordur, en kesin çözüm güvenilir bir tıp merkezinde uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen, sağlam saç köklerinden dökülmüş olan bölgeye açılan kanallar içine sağlıklı köklerin naklinin yapıldığı işlemdir. Saç ekimi işleminden sonra uzmanların önerdiği şekilde bakımlar uygulamak ekilmiş olan yeni saç köklerinin ömrünü uzatır.
  2. Hormonal değişiklikler saç dökülmesinin bir diğer yaygın nedenidir. Bunlar içinde en sık görünen tiroid bezinin yavaş çalışması sonucu oluşan hipotiroididir. Ayrıca anemi de kandaki oksijen taşınmasında azalma yaratıp kıl foliküllerinin zayıflamasına neden olur.
  3. Mikrobesinler ve vitaminlerden bazıları saç sağlığında önemli rol oynar. Bunlar demir, d vitamini, biyotin(B7) ve çinkodur. Bunların kan düzeylerinin normal olması ve günlük alınması gereken miktarların gıdalar veya gıda takviyeleriyle alınması saç sağlığı için önemlidir.
  4. Yoğun stres nedeniyle gelişen saç dökülmelerinde, hayat tarzı değişiklikleri, stresle baş etmek için meditasyon veya nefes egzersizlerinin kullanıması veya antidepresanlar faydalı olabilir.
  5. Saç dökülmesini azaltmak ve sağlıklı saç foliküllerini tekrar aktif hale getirmek için diğer uygulanabilecek yöntemler içinde, saçlı deriye masaj uygulamak, saçlı derinin kan akımını arttıracak uçucu yağlar veya bitkisel içerikli losyonları sürerek uygulamak, uygun saç bakımı prosedürlerini uygulamak ve PRP tedavisi uygulanması sayılabilir.

“Bu yazı içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşmak için lütfen doktorunuza başvurunuz.”

Sevgiler;

Dr. Deniz Heppekcan

Visited 69 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *