Deri zarı vücut ağırlığının yaklaşık %7’sini oluşturur ve 2 metrekarelik bir alana sahiptir. Bu iki katmanlı membran, epidermis adı verilen yüzeysel bir katmandan ve dermis adı verilen alt bağ dokusu katmanından oluşur. Doğal olarak cilt, herhangi bir hasara tepki olarak hasar görmüş dokuyu yenilemek için kendini yenileyebilir ve bir onarım mekanizması kullanabilir.

Deri, dış çevre ile vücudun iç organları arasında anatomik bir bariyer görevi görür. Cildin işlevleri arasında patojenlere karşı koruma, vücut sıcaklığının düzenlenmesi, duyuların yaratılması, D vitamini sentezi vb. yer alır. Cilt dokusunun hasar görmesi enfeksiyona, doku fonksiyonu kaybına ve yara oluşumuna yol açar ve sonuçta önemli bir sağlık sorunu haline gelir. . Yanıklar, batmalar, kabarcıklar, kesikler, yırtılmalar, çizikler, morluklar, hassasiyet, kalıtsal bozukluklar, diyabetik yaralar ve cilt kanseri yaralanmaları en sık görülen cilt bozuklukları ve yaralanmalarından biridir.

Cildimizin sağlığını korumak ve onu daha iyi bir konuma getirmek için dışarıdan cildimize uyguladığımız iyileştirme yöntemlerinin yanında vücudumuza aldığımız vitaminlerin de rolü büyük. Şimdi hangi vitamini hangi kaynaklardan alacağımız ve cildimize spesifik yararlarına daha yakından bakalım;

Eğer sivilceli bir yüze sahipseniz;

B3 vitamini (Niasin): İltihap önleyici ve cilt bariyerimizi koruyucu etkisi olan Niasin açısından zengin gıdalar kırmızı et, kuruyemiş gibi gıdalar.

B5 Vitamini ( Pantotenik asit): hem antioksidan etkisiyle hem de cilt sebum yağ üretimini dengeleyici özelliğiyle cildimiz için olmazsa olmaz bir vitamindir. Ayçiçeği çekirdeği,avokado ve somonda bol miktarda bulunur.

 

Yaşlanma Karşıtı faydası olan Vitaminler;

C Vitamini:  Bağışıklık sistemimize yardımcı olan C vitamini aynı zamanda kolajen sentezi için olmazsa olmaz bir vitamindir. Antioksidan özellikleriyle cildimizi serbest oksijen radikallerinin hasarından korur. Portakal, mango, biber gibi besinlerde bol miktarda bulunur.

E Vitamini: cildi UV hasarına karşı korur, güçlü bir antioksidandır. Avokado, badem, ayçiçeği çekirdeğinde boldur.

Kuru bir cilde sahipseniz;

C vitamini: Cilt bariyerindeki lipitlerin üretimini arttırtarak epidermisten su kaybını engeller.

D vitamini: cildin nemini arttırarak, egzema gibi kuru cilt rahatsızlıklarına da iyi gelir.

Güneş Hasarını önlemek ve tedavi etmek için;

E vitamini: özellikle UV hasarıyla oluşan enflamasyonu engelleyici ve tedavi edici özelliği vardır.

B3 Vitamini: Güneş hasarının neden olduğu hiperpigmentasyonla mücadelede çok etkilidir. Diğer ismiyle Niasin ( Niasinamid) hasarlı DNA’yı onarmak için önemli moleküller olan NAD+, NADH ve NADP öncüsüdür.

 

TOPİKAL CİLT BAKIM ÜRÜNLERİNDE ARANACAK VİTAMİNLER:

  • A vitamini (retinoidler): cilt yenilenmesi, cilt yaşlanması ve güneş hasarının azaltılması, ince çizgilerin düzelmesi ve akne tedavisi.
  • B3 vitamini (niasinamid): cilt bariyerini güçlendirme, hiperpigmentasyonu azaltma, gözenekleri sıkılaştırma, cilt nemini arttırma.
  • C Vitamini (askorbik asit): UV maruziyeti ve serbest radikal hasarını önler ve azaltır. Kolajen üretiminde görevlidir.
  • E vitamini (tokoferol): Fotoaging, oksidatif hasar engeller. Yara iyileşmesinde faydalıdır, cilt nemini arttırır. C vitamini ile sinerjik çalışır.

 

“Bu yazı içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşmak için lütfen doktorunuza başvurunuz.”

Sevgiler;

Dr. Deniz Heppekcan

Visited 59 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *