İnsanların diğer insanların yüzlerini tanıma, işleme ve onlardan bilgi edinme konusunda gelişmiş yeteneklere sahip olması, son yıllarda psikologların ve diğer bilim adamlarının büyük ilgisini çekmiş ve bu konuda bilimsel çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Yüz tercihleri, eş seçimleri veya platonik ilişkilerle ilgili kararlardan tutun da ile alınma ve sosyal değişim kararlarına kadar pek çok kritik alanda sosyal sonuçları etkiler.

Fiziksel görünüm insanlar için önemlidir ve bazı özellikler bireyler ve toplumlar arasında çekici kabul edilmiştir. Güzellik veya çekici olmak basit bir sosyal yapıdan çok öte biyolojimize kök salmış gibi görünmektedir. Yüz algısının bazı yönleri doğuştan olabilirken, bazı yönleri de açıkça deneyimlerimizden etkilenir.

Fiziksel çekiciliğin önemli sayılabilecek sosyal sonuçları arasında; daha iyi ekonomik statüye sahip olma, çekici kişilere olumlu kişilik özelliklerinin atfedilmesi, işe alınma görüşmelerinde avantajlı olmaları ve daha az çekici bireylere göre daha olumlu şartlarda hayat koşullarına sahip olmaları sayılabilir.

Güzellik ve çekiciliğin sosyal sonuçları üzerine yapılan pek çok araştırma olmasına rağmen bir yüzü güzel ve çekici yapan özelliklerin tam olarak neler olduğu tanımlanamamıştır. Buna rağmen insan yüzlerinde, bireyin biyolojik kalitesini göstermek dolayısıyla bir eş olarak çekici bulunmak için belirlenen çeşitli özellikler vardır, bunlar; simetri, ortalama normal bir görünüm ve ikincil cinsel özellikler olarak sayılabilir.

Sağlık algısı toplumdaki bireylerin seçimlerini doğrudan veya dolaylı olarak yönlendiren önemli bir kavramdır. İnsanların algılanan sağlıkla ilgili ilişkilendirdikleri bir şey de ‘yüz sağlığı’dır. Yüz sağlığı cilt kalitesi, cilt rengi gibi durumlar tarafından belirlenir. Ten renginin homojen olmasının yani cilt tonu eşitliğinin pozitif yönde çekicilikle ilişkisi çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Aslına bakarsanız kadınlarda cilt renk tonunu eşitleyici, leke kapatıcı kozmetik ürünlerin yaygın kullanılmasının nedeni bu görünümün çekicilikle ilişkisidir.

‘Güzel olan iyidir.’ çekicilik klişesini inceleyen sosyolojik araştırmalar; çekici insanların, çekici olmayan insanlarla karşılaştırıldığında çok çeşitli özellikler açısından olumlu bir ışık altında görüldüğünü ve daha iyi yaşamlar sürmelerinin beklendiğini bulmuştur.

Tüm bu faktörlerin yanında çekici bulunmak konusunda diğer belirteçler; yaş, kilo/yağlılık, saç ve göz rengi, erkeklerde yüz kılları, kadınlarda makyaj kullanımı sayılabilir. İç faktörler yani bireysel tercih farklılıkları, hormonal döngüler ve doğurganlık, kişinin kendi çekicilik durumunu nasıl algıladığı, gün içinde maruz kalınan deneyimlerin yanında bir diğer çekicilik algısı yaratan faktör de ‘o yüze olan aşinalık’tır.

Kısacası ‘çekicilik’ eş seçiminden tutun da bir iş görüşmesinde çıkacak sonuca kadar hayatımızı etkileyen bir kavram. Nesiller sonrası için bu durum ne kadar farklı olur şimdilik bilemiyoruz ama uzun ve iyi bir yaşamla bağdaştırılan ve genel bir sağlık sertifikası gibi algılanan ‘yüz çekiciliği’ ve ‘cilt sağlığı’nı korumak ve iyileştirmek, 21. Yüzyıl insanının kendine yaptığı yatırımların başında yer almaya devam edecek gibi görünüyor.

“Bu yazı içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşmak için lütfen doktorunuza başvurunuz.”

Sevgiler;

Dr. Deniz Heppekcan

Visited 172 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *