1-BOTOKS NEDİR?

Botoks sinir-kas kavşağında asetilkolin salınımını engelleyerek nöromüsküler iletimi bloke eder. Yani tedavi edici dozlarda kas içine enjekte edildiğinde kas üzerinde kimyasal bir felç durumu oluşturarak kas aktivitesinde lokal ve geçici bir azalma yaratır.

2- BOTOKS FİYAT?

Sağlık bakanlığı onaylı 3 botoks markası doktorlar tarafından yetkili ecza depolarından temin edilir. Doktor muayenehanelerinde doktorlar tarafından SB onaylı uygulanan botoks fiyatı yapılan bölge ve yapılan ünite miktarına bağlı olarak fiyatta değişiklik gösterir. Mesela ortalama birkadın yüzünde, ortalama bir dozda kullanılan botoks miktarına göre fiyat 3500 altı olmaz, eğer bunun altındaysa yapılan botoks markası kaçak üründür dikkat

3- BOTOKS MARKALARI?

FDA onaylı Botoks markaları: Botox ( allergan, Dsyport ( galderma), Xeomin (Merz), Jeuveau ( Evolus), Daxxify ( Revance)

Bunlardan Botox, Dsyport ve Jeuveau (Nabota ismiyle) ülkemizde SB onaylı kullanılan markalardır.

4- BOTOKS SONRASI?

Botoks ilgili kasa uygulandıktan sonra etkisi 3 gün içinde başlar 14-21 gün arasında top etkiye ulaşır, 12 hafta boyunca etkisi devam eder sonra etki kaybı başlar.

5- BOTOKS ZARARLARI?

Botoksun kozmetik kullanımında sistemik (yani tüm vücudu etkileyen bir zarar ) görülme olasılığı neredeyse yok denilecek kadar az iken, tedavi amaçlı kullanımlarında kozmetik amaçla kullanıma göre 33 kat daha fazla ciddi yan etki görülmektedir.

6- BOTOKS SONRASI DUŞ?

Botoks yapıldıktan 6 saat sonra yapılan bölgeye su değdirebilirsiniz.

7-  BOTOKS YAN ETKİLERİ?

Kozmetik botoks uygulamasıyla görülebilecek tüm yan etkiler kısa süreli, geçici ve lokal etkilerdir. Bunlar uygulanan bölgede ağrı, şişlik, morluk vb

8- BOTOKS ETKİLİ KREM?

Botoksun krem formu maalesef yok=)

9-BOTOKS SONRASI KAHVE İÇİLİR Mİ?

ELBETTE

10- BOTOKS NEDEN TUTMAZ?

Uygulayıcı dr, uygulanan hasta ve ilaç kaynaklı olmak üzere 3 nedenle olabilir. Uygulayıcı hekimin doğru teknik ve dozda yapmaması, uygulanan hastada botoksa karşı antikor oluşmuş olması ve ilacın soğuk zincir saklama koşullarının bozulmuş olması 3 neden olarak sayılabilir.

11- BOTOKS KİMLERE YAPILMAZ?

Botoksa daha önce alerjisi olanlar, uygulanacak bölgede enfeksiyonu olanlar, bazı kas hastalıkları (Miyastenia gravis, multipl skleroz ve Lambert-Eaton sendromu gibi nöromüsküler kavşak hastalıkları), hamileler, emzirenler ve son 12 hafta içinde botoks yapılmış olan kimseler.

12- BOTOKS HANGİ İLAÇLARLA BERABER UYGULANMAMALIDIR?

Botulinum toksininin etkilerini değiştirebilen ilaçlar arasında aminoglikozitler, siklosporin, D-penisilamin, kas gevşeticiler, özellikle kürar tipi depolarizan olmayan blokerler ve süksinilkolin, aminokinolonlar, kinidin, magnezyum sülfat ve linkozamid bulunur. Bu ilaçlar arasında magnezyum preperatları botoksun etkisini azaltan gruptadır.

“Bu yazı içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşmak için lütfen doktorunuza başvurunuz.”

Sevgiler;

Dr. Deniz Heppekcan

Visited 637 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *