Boynumuz yüzümüzün hem anatomik hem de estetik açıdan devamlılığı olarak kabul edilebilir. Boyundaki yağ birikimi, sarkma, cilt gevşemesi, platismal bantların görünümü yaşlanma süreciyle ilişkilidir. Bununla birlikte yatay boyun çizgileri genç yaşlarda hatta yüz ve boyunda yoğun uv hasarı olmayan kişilerde bile gözlenmektedir. Irk ve genetik faktörlerin yanı sıra sigara ve alkol tüketimi gibi çevresel faktörler bu yatay çizgilenmelerin patogenezinde rol oynar. Günümüzde cep telefonları ve bilgisayar kullanımı sırasında başın öne doğru uzun süreli duruşu da bu çizgilenmelerin oluşumunda önemli rol oynamaktadır.
Günümüzde boyun gençleştirme için en sık kullandığımız cerrahi dışı prosedürler; botulinum toksin (botoks), hyaluronik asit dolgular, serbest hyaluronik asit ile yapılan mezoterapiler, kalsiyumhidroksilapatit (CaHa) , polikaprolakton(PCL), poli-l-laktik asit (PLLA) gibi kolajen biyostimulasyonu yapan maddeler, enerji bazlı cihazlar (EBD), kozmetik ürünler ve bunların kombinasyon tedavileridir.
Klinik çalışmalar boyundaki platisma kasının oluşturduğu bantlara tek başına veya tüm platisma kasına intradermal enjeksiyonlar şeklinde (mikrobotoks) uygulanmasının boyun gençleştirilmesinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca Yüksek yoğunluklu odaklı ultrason, mikro odaklı ultrason, radyofrekans bazlı cihazlar, boyun cildini sıkılaştırıp kaldırabilir, boyun açısını şekillendirebilir ancak boyun yatay çizgilerinde sınırlı etkiye sahiptirler.
Yüz bölgesiyle boyun bölgesi arasındaki yaş farkının azaltılması günümüzde hedeflediğimiz estetik sonuçlardan biri olarak ön plana çıkmakta. Cilt gevşekliği nispeten daha az olan genç kişilerde botulinum toksin (botoks) uygulamaları ile boyun yatay çizgilerinde belirgin iyileşme sağlanmaktadır. 6-8 ay aralıklarla tekrarlayan tedavilerde çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Daha ileri yaştaki ve boyundaki cildin gevşemesi ön planda olan kişilerde ise enerji bazlı cihazlar, serbest hyaluronik asit ile mezoterapi seansları, otolog (kişinin kendi kanından üretilen) dolgular, biyostimulan maddelerin kombinasyonlarının daha etkili olduğunu görmekteyiz.
Herkesin kişisel yaşlanması ve gençleşme prosedürlerinin uygulanışı birbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle boyun gençleştirme ve yatay boyun çizgilerini giderme ile ilgili planlanması gereken tedaviler için doktorunuza başvurunuz.
“Bu yazı içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşmak için lütfen doktorunuza başvurunuz.”
Sevgiler;
Dr. Deniz Heppekcan