Kozmetik ve dermatolojik kullanımlarının yanında, 50’den fazla hastalığın tedavisinde ve semptomlarının iyileştirilmesinde kullanılan botulinum toksin yani botoks ile tedavi edilen durumlardan birisi de hiperhidroz yani ‘aşırı terleme’dir. Koltukaltı, avuç içi, ayak tabanı, kasık bölgesi ve saçlı deride hayat kalitesini ve gündelik yaşamı etkileyecek şekilde terleme sorunu yaşayan kişiler, ‘botoks ile terleme tedavisi’ için uygun adaydır. Hiperhidrozun yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkisi, şiddetli akne ve sedef hastalığı da dahil olmak üzere diğer kronik dermatolojik durumlarınkine benzer hatta daha büyük boyuttadır. Tüm vakaların %90’ından fazlasında aşırı terlemenin altında yatan bir patoloji yoktur. Genelde 25 yaşından önce ortaya çıkar. Altta yatan nörolojik, endokrin, kardiyak hastalıklar veya kanser gibi durumların olduğu sekonder hiperhidroz ise daha ileri yaş başlangıçlı olmasıyla dikkat çeker. Aşırı terlemenin hayat kalitesini kötü yönde etkilemesine rağmen, durumdan etkilenen bireylerin sadece %50’si profesyonel yardım için hekime başvurur. İşte Terleme tedavisinde Botoks kullanılmasıyla ilgili bilgilendirici detaylar;
- Koltukaltı terlemesinin tedavisi için bir flakon ( 100 ünite onabotulinum toksin) kullanılmaktadır. Eğer ayak tabanı ve avuç içi de tedavi edilecekse hepsi için 100 ünite doz gerekir. Bir seansta uygulanabilecek maximum doz 360 ünitedir.
- Botulinum toksini hazırlanışı, kırışıklık tedavisinde kullanılan sulandırma dozundan farklıdır.
- Uygulanacak bölgeye lokal anestezik krem sürülerek 20-30 dk arası beklenmelidir.
- Uygulama öncesi terlemenin en yoğun olduğu kısımların belirlenmesi için ‘nişasta-iyot testi’ yapılabilir.
- Etki uygulamadan 48 saat sonra başlar, genelde 8-16 hafta süren bir kuruluk sağlar. Bazı kişilerde etkinin 1 yıla kadar devam ettiği bildirilmiştir.
- Uygulama sonrası uygulanan bölgedeki terlemenin azalma derecesi, tamamen kesilme ile en az % 50 olacak şekilde azalma olarak kendini gösterir.
- Hiperhidroz tedavisinde botoxun etki mekanizması kırışıklık tedavisindeki mimik kaslarının geçici felci durumundan farklıdır. Ter bezlerinin çalışması üzerinden etki eder.
- Enjeksiyonlar çok yüzeyel yapılmalıdır.
- Uygulanan bölgedeki ter bezlerinin bir süre çalışmaması nedeniyle vücudun diğer bölgelerinde ter artışı yaşanmaz. Koltukaltı ter bezleri vücudumuzdaki ter bezlerin %1-2 si kadardır.
- Botox etki süresi geçtikten sonra terleme kademeli şekilde geri döner. Bu nedenle tedavi dönemsel olarak tekrar gerektirir.
- Aşırı Terleme nedeniyle botoks ile tedavi edilen bölgeler koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı, saçlı deri, alın, kasık bölgesindeki ter bezleridir.
“Bu yazı içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşmak için lütfen doktorunuza başvurunuz.”
Sevgiler;
Dr. Deniz Heppekcan